Explosieveiligheid (ATEX)

Explosiegevaar kan zich in alle ondernemingen voordoen waar brandbare gassen, vloeistoffen of poeders worden gebruikt. Een poeder, gas, nevel of damp kan, gemend met zuurstof uit de lucht, een explosieve atmosfeer vormen. Explosies kunnen een groot gevaar opleveren voor werknemers door:

 • vuur (steekvlam of vlamfront)
 • druk
 • rondvliegende brokstukken
 • giftige stoffen die vrij kunnen komen bij een explosie
 • het verdwijnen van de zuurstof in een ruimte

ATEX regelgeving

Explosies komen vaker voor dan gedacht. Een aantal malen per jaar zijn explosies zelfs desastreus en veroorzaken ze het verlies van mensenlevens en grote economische schade. Daarom is het van belang om voor uw bedrijf na te gaan of u voldoet aan alle Wet- en regelgeving.

ATEX regelgeving is in twee segmenten opgesplitst:

 1. Voor de fabrikant (Warenwetbesluit explosieveilig materieel)
  De fabrikant is verplicht apparaten en beveiligingssystemen voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen explosieveilig te ontwerpen en te assembleren op grond van de ATEX 114 Richtlijn.
 2. Voor de werkgever (Arbobesluit)
  De werkgever is verplicht de explosierisico's te beoordelen op grond van de ATEX 153 Richtlijn (1999/92/EG), opgenomen in het Arbobesluit.

De details over beide richtlijnen leest u op de pagina's:

D&F helpt met implementatie van ATEX

Uitstekende ondersteuning door experts, dát is wat u kunt verwachten van D&F bij het implementeren van ATEX om uw bedrijf explosieveilig te maken. Dit doen wij door middel van advies, coaching, ondersteunende software en ATEX trainingen.  

Explosieveiligheidstrainingen

ATEX informatie Pocketboekje (gratis)

 • TIP: Vraag gratis de D&F Pocket ATEX aan. Het pocketboekje bevat up-to-date informatie over explosieveiligheid en de ATEX Richtlijnen.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340