Bewust worden met veiligheidscultuuronderzoek Breng het veiligheidsbewustzijn in uw organisatie in kaart en ontdek waar verbetering mogelijk is.

Veiligheidsbewustzijn begint bij het ontdekken van de veiligheidscultuur in uw organisatie en waar verbeterpotentieel ligt. Daarmee is bewustwording de eerste stap van een veiligheid verbeterproces.

Onderzoek naar de veiligheidscultuur

Een onderzoek naar de veiligheidscultuur en het verbeterpotentieel kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een volledig onderzoek richt zich op de elementen structuur, technologie, medewerkers en cultuur. 

onderzoek naar veiligheidscultuur

Huidige processen en systemen doorlopen

Veiligheid is een integraal onderdeel van uw organisatie als geheel. Veiligheid gaat over techniek, organisatie en de mensen. Hierdoor is een veiligheid lastig als losstaand proces te benaderen. Elementen als communicatie, leiderschap, attitude, betrokkenheid en gedrag spelen niet alleen een rol als het gaat om veiligheid, maar ook bij andere processen in de organisatie. Het is van belang dat we aansluiten op dat wat er al is.

Veiligheidscultuuronderzoek uitvoeren

U kunt op verschillende manieren een veiligheidscultuuronderzoek uitvoeren. Hieronder een opsomming van de verschillende tools en producten die u kunt inzetten om de veiligheidscultuur te meten en te onderzoeken. D&F kan u hierin adviseren en de uitslag voor u analyseren, zodat dit kan worden meegenomen in uw verbeterplan.

Onderzoeksmogelijkheden veilig-heidscultuur en verbeterpotentieel Product omschrijving
Brede plantscan Multidisciplinaire audit waarin de vereiste disciplines binnen D&F samen werken om uw locatie door te lichten op techniek, structuur, medewerkers en cultuur. Eventueel te combineren met een RI&E.
Reciprocal Veiligheidscultuur Onderzoek Wetenschappelijk onderbouwde methodiek om cultuur onderzoek uit te voeren. RVO-Onderzoek geeft inzicht in symptoom-bestrijding en wat de bron aanpak is. Dit onderzoek is het meeste uitgebreide onderzoek dat D&F uitvoert, het volledige reciprocal model wordt als onderzoeks-methodiek toegepast.
Barometer veiligheidsklimaat Veiligheidscultuur onderzoek op basis van eigen ontwikkelde en gevalideerde methodiek, via interviews, een online enquête of een combinatie hiervan. Afhankelijk van de uitkomst rollen de meest effectieve interventies uit de analyse.
Hearts & Minds onderzoek Vragenlijst, gebaseerd op de cultuurladder in het Hearts & Minds programma. De vragenlijst kan in de vorm van interviews, workshops of via de online Barometer worden uitgevoerd.
De Veiligheidsladder® De Veiligheidsladder is een certificeerbare norm om het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen in bedrijven en continu te verbeteren. Met begeleiding, advies en training op maat helpen wij u de gewenste trede op de Veiligheidsladder te realiseren.
Veiligheidscultuurspel Interactieve workshop van een halve dag met een dwarsdoorsnede waarin kritisch naar de huidige en gewenste veiligheids-cultuur wordt gekeken. Resultaat is een blauwdruk voor de gewenste veranderingen.
Algemene RI&E met plan van aanpak Uitvoeren van een algemene RI&E waardoor inzicht ontstaat in de bedrijfsrisico’s (op gebied van techniek, organisatie en cultuur). Bij voorkeur uitgevoerd in samenwerking met uitvoerende medewerkers. Inclusief plan van aanpak en wettelijk verplichte toetsing.
Incidentanalyse Uitvoeren van een incidentanalyse volgens bijvoorbeeld het Domino Model, Bow-tie model of cognitieve incidentanalyse. Gericht op techniek, organisatie en gedrag.
Veiligheidstraining In de bewustzijnsfase bieden wij verschillende trainingen aan zoals:

  • Brainstorm sessie(s) met management
  • Veiligheidsbewustzijnstraining voor leidinggevenden of uitvoerende medewerkers
  • Training Incidentanalyse
  • Training veiligheidscultuur

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie over bovenstaande onderzoeksmogelijkheden of over mogelijke ondersteuning op maat? Stel uw vraag aan één van onze veiligheidsspecialisten of neem direct contact op voor een geheel vrijblijvende kennismaking.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340