Veiligheidsladder® als basis van een veiligheidscultuurprogramma

De Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om de ontwikkeling van het veiligheidsbewustzijn en het niveau van veilig handelen in bedrijven te vergroten. Prorail heeft op basis van het model van Parker, Lawrie en Hudson deze Veiligheidsladder® ontwikkeld en sinds 2012 zijn hiermee al vele veiligheidssuccessen geboekt. 

Het NEN heeft per 1 juli 2016 de Veiligheidsladder® overgenomen om deze in te richten als nationale norm voor de gehele Nederlandse industrie. Deze normstelling zal veilig gedrag en veiligheidsverbeteringen in organisaties stimuleren. D&F is bij NEN aangesloten als erkend kennispartner voor het implementeren van de Veiligheidsladder®.

Implementatie Veiligheidsladder

De Veiligheidsladder® begint met een veiligheidscultuuronderzoek. Het meten van het niveau van de veiligheidscultuur kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Kies hiervoor het meetinstrument dat het beste past bij uw situatie en organisatie.

De uitslag van het veiligheidscultuuronderzoek, het veiligheidsklimaat, wordt op basis van de Veiligheidsladder® verdeeld over vijf treden. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen in veiligheid hoe hoger de score op de veiligheidsladder®.

Voordelen werken met de Veiligheidsladder®

Het niveau van uw organisatie op de veiligheidsladder® kan het verschil maken bij offerte- en aanbestedingstrajecten. Steeds meer opdrachtgevers verbinden aan elke trede een vast percentage gunningvoordeel, dat op kan lopen tot wel 10% voor een aannemer of contractor.

D&F adviseert over de Veiligheidsladder®

D&F helpt u bij implementatie van de veiligheidsladder® en inventariseert welk financieel voordeel u kunt behalen in het gunningsproces bij uw opdrachtgevers. De veiligheidscultuurprogramma’s van D&F sluiten aan op eventuele bestaande programma’s en kunnen worden aangepast naar de werkwijze en criteria van de Veiligheidsladder®.

Met begeleiding, advies en training op maat helpen wij u de gewenste trede op de Veiligheidsladder® te realiseren. Hierbij gebruiken wij onze expertise rondom technische, organisatorische en gedragsmatige veiligheid. Deze unieke mix van expertise vergroot de kans op succes in uw organisatie.

de gewenste trede en certificering behalen

Het uitgangspunt is een organisatie die de gewenste trede op de veiligheidsladder® heeft bereikt. Naar wens kan aan het einde van het traject een certificering worden behaald door een Ladder Certificerende Instelling (LCI).

Neem contact op met D&F

Wilt u meer informatie over de Veiligheidsladder® of over mogelijke ondersteuning op maat? Stel uw vragen gerust aan onze veiligheidsspecialisten of neem direct contact op voor een geheel vrijblijvende kennismaking:

Introductietraining NEN Veiligheidsladder

Wilt u de Veiligheidsladder® binnen uw organisatie implementeren? Neem dan deel aan onze 1-daagse introductietraining NEN Veiligheidsladder®. Hier leert u met enkele praktische tips en handvatten de veiligheid binnen uw organisatie te vergroten. U kunt gelijk aan de slag om een trede omhoog te klimmen op de Veiligheidsladder®.

Lees meer over de training en meld u vandaag nog aan!

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340