Vakantiepret of vakantiestress?

21/07/14

Het mooie van op vakantie gaan is de voorpret en dus de voorbereiding, je kijkt uit naar alle mooie dingen die je gaat beleven. De één kiest voor een sportieve uitdaging en de ander geniet van een cultuurreis. Het uitstippelen van alle locaties waar je naar toe wilt is voor de één belangrijk en een ander ziet wel waar de reis naartoe gaat.
Sommige mensen hebben voor het pakken een hele checklist, daar staat dan op wat ze mee moeten nemen; een BBQ, zonnebrand, zwembroek & bikini en mogelijk nog wat medicijnen tegen een buikgriepje.
Sommigen denken daar iets makkelijker over. Toch is een beetje voorbereiding best handig, vooral als het misgaat. Natuurlijk ga je daar niet van uit …

Hierbij een paar punten om veilig op vakantie te kunnen gaan, let op het is alleen maar een gedachtespinsel voor vakantieveiligheid:

 • Reisverzekering met ziektekosten
 • Langs de vluchtstrook
 • BBQ op de camping
 • Wind en Zzilen
 • Zon en zee

De reisverzekering

Voor een reis waarbij toch het een en ander verkeerd kan lopen is een reisverzekering handig om te hebben in geval van nood. Bij het afsluiten van de verzekering is het handig om na te gaan wat de dekking is en of dat klopt met wat jij wilt gaan ondernemen. Soms sluiten verzekeringen bepaalde activiteiten uit, zoals wildwatervaren of bergbeklimmen. Hiervoor zijn dan specifieke (aanvullende) verzekeringen nodig. Je zult de eerste niet zijn die vervelend terecht komt nadat in een opwelling bedacht is dat je best in een rubberbootje van een snel stromende rivier af kunt.

Langs de vluchtstrook

Het is jaren geleden maar toch is het me goed bijgebleven. Op vakantie, toen nog met mijn ouders, met de auto naar de Costa Brava in Spanje. Na twee dagen inpakstress, vooral voor de ouders die al weken slepen met allerlei spullen, is het dan zover en zijn we met onze auto op weg.
De welbekende Route du Soleil zakken we af naar het zuiden van Frankrijk. Buiten de alsmaar stijgende temperaturen en alleen ARKO (Alle Ramen Kunnen Open) tot onze beschikking hielden we het om half drie in de middag voor gezien. De reden: we passeren een thermometerpaal langs de kant van de snelweg die ons waarschuwt voor oververhittingsgevaar! Het was maar liefst 43 graden Celsius. Op dat moment werd  besloten dat het niet langer verantwoord was om verder te rijden.
Onderweg vroegen wij ons keer op keer af ‘Waarom binden ze die reserveband toch bovenop het dak van hun auto of busje?’. Het antwoord op die vraag werd snel duidelijk! Zo simpel en slim ook…
De volgende dag rijden we verder naar Spanje. En “pang” toen gebeurde het: een lekke band! Met drie kinderen op de achterbank en dus ook bijbehorende bagage in de kofferbak begint de vader, gelukkig een echte handige doe-het-zelver, aan de klus.

Met een veiligheidsvest aan plaatst hij de gevarendriehoek meters achteruit zodat zichtbaar is dat er iets gaande was op de vluchtstrook. Vrouw en kinderen plaats hij veilig achter de vangrail (ook in een veiligheidshesje). Het was te gevaarlijk om in de auto te blijven zitten! Nadat de auto werd uitgeladen en de spullen uitgestald waren langs de snelweg kon de band verwisseld worden ‘piece of cake’. Snel werd alles in de auto gegooid en op een parkeerplaats kon alles fatsoenlijk ingepakt worden. Dit keer de reserveband bovenop!

 

 

 

BBQ op de camping

Nadat op de checklist was aangevinkt dat de BBQ ook in de auto zat, is het natuurlijk zonde om deze ongebruikt mee terug te nemen. Eindelijk is het zover; gezellig de BBQ aan. De kinderen zijn nog even aan het ravotten en rennen vrolijk rond… Sommigen voelen al aan dat bij dit feestje ook een gevaar schuilt.

Hieronder enkele tips (waarvan sommige opendeuren) voor een veilige BBQ en open vuur:

 • Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond en zorg dat spelende kinderen of huisdieren hem niet omver kunnen lopen;
 • Denk aan de luchtige en ontvlambare kleding in de buurt van de BBQ, gebruik liever een schort om brandwonden te voorkomen;
 • Voor het aanmaken zijn speciale blokjes en gebruik deze dan ook om het sneller opgang te krijgen;
  • Het mag duidelijk zijn dat vloeistof uit bijvoorbeeld een fles sterke drank erg brandbaar is. Denk eraan dat de vlam ook in de fles kan slaan;
 • Het klinkt misschien raar maar het is handig om een blusdeken, emmer water of zand bij de hand te houden;
 • Wat we tevens graag voorkomen is dat er na de BBQ een bosbrand ontstaat, dus maak het vuur goed uit en denk aan de vonken die rond vliegen.

Wind en zeilen

Heerlijk een dagje stand en genieten van de zee en een lekker briesje.
Voor velen is niets is zo mooi als heerlijk genieten van de eindeloze horizon en dat de kinderen aan het zand wroeten en zandkastelen maken. Af en toe een frisse duik in de bruisende zee, lekker windsurfen of goddelijk zeilen.

Misschien is het bekend maar juist in de maand augustus is de zee gevaarlijker dan andere maanden, omdat de stand van de zon en de maan dan voor extra sterke stromingen zorgen. Het is daarom belangrijk dat je als zwemmer nooit te diep de zee in gaat. Zelfs niet voor heel eventjes. De zee is geen veilig water om diep in te zwemmen. Het is handig om altijd de zeebodem onder je voeten te voelen en ga in elk geval nooit dieper dan tot aan de heupen het water in.

Hieronder nog wat tips van reddingsbrigade:

 • Blijf uit de buurt van golfbrekers (zoals dijken, palen, wanden, pieren). Minimaal 30 meter of meer afstand houden.
 • Ga niet dieper de zee in dan tot aan je heupen en neem deze regel serieus
 • Laat kinderen niet zonder toezicht in zee
 • Ga nooit alleen zwemmen
 • Bij stroming waar je niet uit kunt komen: zwem er niet tegenin maar zwem met de stroming mee en probeer even later schuin terug naar het strand te zwemmen
 • Als je gebruik maakt van zwembanden of luchtmatrassen, hou dan scherp rekening met gevaar voor afdrijven. Gebruik bij wind vanaf land helemaal geen drijfmiddelen
 • Oriënteer je op een bepaald punt op het strand zodat je kunt zien of je bent afgedreven
 • Om te voorkomen dat kinderen kwijtraken: schrijf je 06-nummer van je mobiel op een bandje om hun arm of op hun hand. De reddingsbrigade of anderen kunnen je dan bellen als ze daarheen gebracht zijn
 • Let op de waarschuwingsvlaggen en neem ze serieus.

Zon en zee

Het is heerlijk om in de zon te liggen, je wordt bruin en het bevordert de aanmaak van vitamine D. Je komt tot rust en krijgt er energie van. Er zijn wel nog wat gevaren, de brandende zon kan zelfs levensgevaarlijk zijn! Door de ultraviolette stralen kunnen de ogen beschadigen. Of zelfs als je een dag zonder bescherming in de sterke zon rondloopt 3de graad verbrandingen. De zon is een veroorzaker van huidveroudering, huidaandoeningen en soms ook huidkanker. Enkele te treffen maatregelen tegen de zon: 

 • Vermijd overmatige blootstelling en verbranding
 • Vermijd de zon op het heetst van de dag 
 • Draag beschermende kleding en accessoires
 • Baby’s van minder dan 1 jaar in de schaduw houden
 • Kinderen in de zon beschermen

Hoe dan ook heel veel plezier gewenst zonder vakantiestress.!
Het gaat juist om de ontspanning en dat begint bij goed voorbereid zijn!

Geschreven door: Vincent Meier & Marieke van den Wijngaard

 

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340