Een veilige werkomgeving in tijden van Corona

09/04/20

Ook al verstoort het coronavirus uw business, uw productieprocessen gaan gewoon door. De veiligheid en gezondheid van uw medewerkers mogen niet in het geding komen. Daarom gaat D&F Consulting B.V., met strikte inachtneming van de hygiënemaatregelen vanuit het RIVM, actief door met veiligheidsmanagement. Zo kunt u zich blijven concentreren op uw eigen kernactiviteiten.

Focus op veiligheid

De druk om te produceren ligt hoog, onder meer in de branches food, farmacie en infra. U zet alle zeilen bij, want als producent wilt u blijven voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent machineveiligheid en procesveiligheid. Uw primaire proces moet door, het liefst met behoud en onderhoud van het gewenste veiligheidsniveau in de organisatie.

  • Jean-Jacques Mulleman, algemeen directeur van D&F Group: “Niemand wil dat iemand iets overkomt. Iedereen wil ’s avonds weer gezond naar huis. Dus juist in deze heftige tijden is de focus op veiligheid essentieel. Stilstaan bij veiligheid om vooruitgang te creërenWerk je veilig, dan ben je alert en bewuster van waar je mee bezig bent. Veilig werken heeft daardoor ook een positief effect op de uiteindelijke kwaliteit van je product.” 

Veiligheidsmanagement

De veiligheid in uw organisatie verbeteren, daar komen onder meer veiligheidskunde, veranderkunde en gedragspsychologie bij kijken. Het D&F Safety Culture team ondersteunt organisaties en haar medewerkers om op een praktische wijze de veiligheid naar een hoger niveau te brengen. Veiligheidsmanagement en -cultuur waren de afgelopen jaren bij veel bedrijven belangrijke thema’s. Maar wat gebeurt er nu in tijden van crisis, waarin bijvoorbeeld capaciteitsproblemen, productieverlies en strikte gezondheidsmaatregelen ineens aan de orde van de dag zijn? Is naast de gezondheid dan ook de veiligheid in organisaties nog geborgd?

Activeer het veiligheidsbewustzijn

Door actief en op een creatieve manier met veiligheid bezig te blijven, houdt u het veiligheidsniveau in uw organisatie op peil. Veranderprogramma’s, gesprekken, coachingssessies en trainingen kunnen ook online doorgaan. Het is namelijk belangrijk om het veiligheidsbewustzijn doorlopend te blijven prikkelen, zodat het niet vervaagt of een dip in een lopend veiligheidsprogramma veroorzaakt met alle mogelijke gevolgen van dien. 

Op afstand maar van dichtbij betrokken

De digitale wereld wordt door veel mensen momenteel herontdekt. Veel bestaande online tools bieden nu een uitkomst en worden vaak als positief, vernieuwend en leerzaam ervaren. Het is daarom waardevol om online tools in te zetten, zodat belangrijke thema’s zoals de veiligheid in uw organisatie doorgaan. En als deze crisis eindelijk voorbij is, dan kunt u met uw medewerkers weer gezond én veilig vooruit.

  • Jean-Jacques: “We overleggen momenteel vooral telefonisch en via beeld met onze klanten. Trainingen en sessies gaan online door en via foto en videobestanden beoordelen we de veiligheid op afstand. De business is nu anders dan voorheen, maar we bespreken regelmatig de ervaringen en de thema’s rondom veiligheid. De online mogelijkheden zorgen er zelfs in sommige gevallen voor dat we gemakkelijker even kort met elkaar bellen en door de videocalls elkaar zelfs wat vaker zien. Die extra aandacht naar elkaar vind ik een goede verandering in deze crisis. En is er toch overleg op locatie nodig, dan houden we ons vanzelfsprekend aan de strikte hygiënemaatregelen. We doen geen concessies aan ieders veiligheid en gezondheid.”

Online training

Ook uw collega’s opleiden kan gewoon doorgaan. Via online theorie, foto’s en video’s kunt u prima inzichten en veiligheidsbewustzijn creëren op locatie. Daarvoor bieden we diverse online veiligheidstrainingen en we ontwikkelen nieuwe e-learnings en een online kennisdatabase (SEM Online).

  • Ook bekijken we de optie om rollenspellen met trainingsacteurs toe te voegen aan het trainen op afstand. Op deze manier kan uw groep deelnemers toch interactief leren”, aldus de D&F-directeur. 

Continuïteit is belangrijk, net als de veiligheid!

Staat u ervoor open om de samenwerking en werkzaamheden digitaal voort te zetten? Of gaat u bij de pakken neerzitten?

  • Jean-Jacques: “Ik hoop dat er al meer rust bij u ontstaat. We moeten er samen doorheen. Laten we het proberen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en samen maken we er iets van!”

Meer weten over veilig werken?

D&F helpt u graag om veiligheid op een duurzame manier te verbeteren. We richten ons op machineveiligheid, procesveiligheid en veiligheidsmanagement, -cultuur en -gedrag. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem direct vrijblijvend contact op met een van onze veiligheidsadviseurs:

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340