Dit is waarom de bouw weinig leert van dodelijke ongelukken

16/02/21

Wil de bouw snel naar nul dodelijke ongevallen, dan moet de sector echt lering trekken uit haar missers. Door een gebrek aan transparantie blijven oorzaak en gevolg van dodelijke incidenten nu onbespreekbaar. Veiligheidsexperts, die zich gesterkt voelen door de laatste SZW-cijfers, slaan alarm. ''Maak bouwschandalen persoonlijk en bespreekbaar.''

Gerd-Jan Frijters, oprichter van D&F Consulting werd voor dit artikel door Cobouw geïnterviewd.

Het was een oproep tot urgentie. Want als er iemand zich druk maakt om onveilige situaties in de bouw, dan is het wel Bart Smolders. De infra-directeur van Heijmans deed vorig jaar februari in het Cobouw Café over veiligheid al een oproep tot meer transparantie. “Het was ook echt een persoonlijke oproep, legt Smolders uit. ”Vanuit een ‘dit kan niet waar zijn’ gevoel.”

Dat gevoel kwam uit het feit dat de bouw in 2019 achttien dodelijke ongevallen telde, maar dat daar eigenlijk maar weinig over bekend was. “Welke ongelukken zijn dat? Wat is daar gebeurd? Hoe is het met de betrokken collega’s?”

Al jaren ligt het aantal dodelijke ongevallen rond de twintig per jaar. In 2020 lag het aantal iets lager: toen ging het om dertien doden. Alleen in 2015 ging het om ‘maar’ negen dodelijke incidenten.

Foto: Persbureau Meter

‘We zijn er nog niet’

Sindsdien is er het een en ander veranderd. Op de vragen van Smolders lijken nu eindelijk wat meer antwoorden te komen. Althans, als het gaat om de dodelijke ongevallen van het afgelopen jaar. Via gesprekken tussen de Inspectie van SZW en branchepartijen zoals de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), is er nu... 

Aan de slag met veiligheid en de veiligheidsladder? Schakel D&F in!

In de bouw en infrawereld gebeuren nog steeds veel ernstige ongevallen. Het gedrag van werknemers is daarbij een bepalende faalfactor. Daarom is er vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) afgesproken om vanaf 2022 het thema veiligheidsbewustzijn als verplichting op te nemen in veel aanbestedingen en contracten in de bouw en infrawereld.

Onze experts helpen u graag bij het verbeteren en versterken van het veiligheidsbewustzijn in uw organisatie. Als erkend kennispartner van het NEN (beheerder) kunnen wij u helpen bij het behalen van certificering op de gewenste trede van de Veiligheidsladder. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken:

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340