Nieuws: Vandaag is het Workers Memorial Day

28/04/10

Elk jaar sterven er in Nederland ten minste 3.000 mensen als gevolg van werk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten/AMC op verzoek van de FNV, die dit cijfer vandaag ter gelegenheid van Workers Memorial Day bekendmaakt.

Workers Memorial Day is de dag dat wereldwijd werknemers herdacht worden die door hun werk zijn gestorven. 

Kanker, door werken met chemische stoffen, is de belangrijkste doodsoorzaak. Hierdoor overlijden 1350 mensen. Hart- en vaatziekten - te wijten aan veel te hoge werkdruk - scoort met 825 sterfgevallen hoog. Dat geldt ook voor longaandoeningen, waardoor jaarlijks 570 doden vallen.

Het is voor het eerst dat het aantal werkgerelateerde doden voor Nederland in beeld is gebracht. Het aantal geregistreerde doden als gevolg van ongevallen op de werkvloer schommelt jaarlijks rond de 100.  

De FNV noemt het 'schokkend' dat jaarlijks ook ongeveer tweehonderd miskramen voorkomen doordat de ouders hebben gewerkt met gevaarlijke chemische stoffen. Het aantal doden door arbeidsongevallen is met honderd relatief laag vergeleken bij het totale aantal sterfgevallen. ''Maar het is wel duidelijk dat we met een serieus probleem van doen hebben.''

Het centrum stelt dat sterfte door werk een teken is van falend arbeidsomstandighedenbeleid. ''De meeste van deze sterfgevallen hadden voorkomen kunnen worden.'' De FNV pleit voor een betere registratie van sterfgevallen door het werk.

Bron: FNV

D&F heeft als missie “Nul bedrijfsongevallen in Europa!” en wil bijdragen aan een veilige werkomgeving.

Heeft u vraagstukken over veiligheid in uw bedrijf? Wij komen graag bij u langs voor advies. Neemt u contact met ons op: info@denf.nl of via ons hoofdkantoor, telefoonnummer: 076-5040340.

 


 

Alle nieuws van 2010

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340