Nieuws: Mannen onder stress nemen sneller beslissingen!

25/04/12

Het is nu wetenschappelijk aangetoond. Mannen beslissen sneller als zij gestresst zijn. Vrouwen daarentegen worden onder hoge druk juist behoudender. Dit onderzoek is uitgevoerd aan de University of Southern California. Dit onderzoek is gericht op het verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om het nemen van beslissingen onder stress.

In de studie werden hersengolven tijdens het uitvoeren van een taak gemeten met functional magnetic resonance imaging (fMRI). In het onderzoek werd psychologische stress opgewekt door middel van ijskoud water (de hand gaat 3 minuten in een emmer ijskoud water), voorafgaand aan een taak waarbij de proefpersoon een beslissing moest nemen (het indrukken van ‘gamble’ of ‘collect’ knop in een computer gokspel waarmee geld kon worden verdiend door risico’s te nemen. ‘Gamble’ betekent gokken en ‘Collect’ betekent winst nemen). Het stressniveau werd gemeten door het cortisolniveau te meten. Direct na de emmer koud water verdubbelde het corisolniveau bij de proefpersonen zowel mannen als vrouwen.

Het resultaat van het onderzoek was dat mannen onder stress steeds sneller op ‘collect’ drukten waardoor ze in hoog tempo kleine bedragen bijschreven. Mannen bouwde op deze manier gemiddeld een hoger eindbedrag op. Vrouwen drukten juist minder snel op ‘collect’. Deze verschillen waren ook duidelijk te zien op de fMRI beelden.

In een volgend onderzoek wil de Universiteit een mogelijke correlatie onderzoeken tussen stress bij beurshandelaren in tijden van crisis en de grote volatiliteit van beurskoersen in zo’n periode.

Auteur: Gerd-Jan Frijters

Alle nieuws van 2012

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340