Nieuws: Geluidsoverlast beperken?

17/12/13

Binnenkort is het weer oudejaarsavond en dat geeft vaak discussies over het afsteken van vuurwerk. Veel kinderen vinden vuurwerk blijkbaar erg aantrekkelijk, ze vragen steeds om ook vuurwerk te mogen afsteken. Het begint op jonge leeftijd en ze worden enthousiast gemaakt door mooie reclame en vriendjes die vuurwerk mogen aansteken. Het verbaast mij eigenlijk dat  er steeds meer vuurwerk verkocht wordt.

Knaltrauma

Waarschijnlijk is het eerste gevaar waar aan gedacht wordt de vernietigende werking die vuurwerk heeft als er iets mis gaat. Knallend vuurwerk in handen of kruit in de ogen. Waar we minder snel bij nadenken is geluidsoverlast en gehoorbeschadiging. Toch kan bij een zeer hoge geluidspiek schade aan het gehoororgaan optreden (knaltrauma) of nog erger, de structuur van het binnenoor kan worden verwoest.

Langdurige blootstelling

Al zou je het in de praktijk niet zeggen maar het afsteken van vuurwerk is al beperkt tot bepaalde uren rond de jaarwisseling. Gelukkig komen zulke harde knallen dat het binnenoor wordt verwoest met vrij in de handel verkrijgbaar (legaal) vuurwerk niet voor. Op de werkvloer echter, worden mensen soms langdurig aan hoge geluidniveaus blootgesteld.

Eisen conform wetgeving

Wat zijn de grenswaarden en de gestelde eisen conform de wetgeving als je aan geluid wordt blootgesteld? Klik hier en lees verder.

Alle nieuws van 2013

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340