Nieuws: D&F in RTL Nieuws!

08/09/14

D&F Consulting B.V. is door RTL Nieuws gevraagd om haar zienswijze te geven over de recente incidenten met de nieuwe NS toegangspoortjes op de station perrons. Maandelijks worden er incidenten gemeld van beknelde reizigers en reizigers waarbij de toegangspoortjes tegen het gezicht dichtslaan. Ook afgelopen week tijdens de opnames door RTL Nieuws op het perron in Enschede was dat het geval.

Nieuwe toegangspoortjes NS

Anders dan in een fabriek, waar de werkgever van werknemers een bepaald opleidingsniveau kan eisen en veiligheidsinstructies kan geven alvorens veilig met een machine te werken, heb je voor een publieke omgeving als op een NS perron een heel andere uitdaging. Je hebt daar te maken met een enorme diversiteit aan reizigers, zoals kinderen, minder validen, slechtzienden, reizigers die haast hebben om de trein te halen, reizigers met koffers, rollator, kinderwagen en reizigers die onbekend zijn met poortjes en daarom twijfelen. Ook is duidelijk dat de NS geen personen zonder OV chipkaart op het perron wil hebben en de doorstroming in de spits niet wil belemmeren. Deze input maakt het tot een hele uitdaging om een poortjessysteem te ontwerpen dat aan al deze voorwaarden voldoet en geen incidenten veroorzaakt.

Onze visie

D&F Consulting heeft voor de volledigheid geen risicobeoordeling uitgevoerd, maar op verzoek van RTL Nieuws een kritische visie gegeven op de huidige situatie op station Enschede. Neemt echter niet weg dat D&F Consulting de Nederlandse Spoorwegen (NS) aanraadt om wel samen met de fabrikant van deze toegangspoortjes de incidenten te analyseren en de oorzaak daarvan te achterhalen. Advies daarbij is goed naar de risicobeoordeling te kijken of de genomen risico reducerende maatregelen met de recente input nog toereikend zijn en of het noodzakelijk is om aanvullende maatregelen te nemen.

Bekijk hier de volledige RTL nieuws uitzending van zaterdag 6 september j.l..

Tevens zijn er op verschillende websites artikelen over dit onderwerp geplaatst. Hieronder een kleine greep uit de artikelen:

Telegraaf

Spits

Nieuws.nl

 

Alle nieuws van 2014

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340