Nieuws: Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Functionele Veiligheid

27/03/15

Het vakgebied ‘Functionele Veiligheid’, waarin besturingssystemen verantwoordelijk zijn voor een deel van de veiligheid van een machine, is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. Toen de normen EN ISO 13849 (Performance level) en EN IEC 62061 (SIL) de plaats innamen van de oude norm EN 954-1, lag de focus vooral op de random hardware failure, het berekenen van faalkansen van de hardware.

Met handige rekentools is het tegenwoordig niet meer zo moeilijk om een goede architectuur aan te tonen en een faalkansberekening uit te voeren. Dit geeft echter niet de garantie dat het uiteindelijk opgeleverde besturingssysteem foutloos en veilig zal werken, bijvoorbeeld:

  • als een component niet bestand is tegen de omgevingsomstandigheden,
  • er in de specificatie iets mis is gegaan, 
  • een onderdeel onvoldoende wordt getest
  • als er een fout in de veiligheidsgerelateerde software zit.

In deze gevallen is het berekenen van de faalkans per uur (8 cijfers na de komma) zinloos. Desondanks is de focus van het vakgebied aan het verschuiven.

Tegenwoordig is de focus van het vakgebied vooral gericht op de systematische aanpak van een project met functionele veiligheid, met als kernwoorden: V-model, verificatie en validatie, testen, specificatie, functional safety plan, management activiteiten.

V-model-functionele-veiligheid
V-model

D&F heeft speciaal voor u een infosheet opgesteld met als onderwerp Functionele Veiligheid in de machinebouw volgens het V-model. Deze infosheet schept duidelijkheid in de projectaanpak en is kosteloos aan te vragen bij D&F.

Klik hier om de infosheet Functionele Veiligheid aan te vragen. 


Vernieuwde Masterclass Functionele Veiligheid

Op 19 mei 2015 start D&F met een geheel vernieuwde masterclass: Functionele Veiligheid. Deze 6-daagse masterclass bestaat uit twee modules van elk drie dagen, module I en module II.

Bij module I ligt de nadruk op technische oplossingen en het werken met de tool SISTEMA en de Safety Evaluation Tool. In module II wordt veel aandacht gegeven aan de systematische aanpak en het V-model. Het andere speerpunt van deze module is software en dan vooral de software in veiligheids PLC’s.

Binnenkort verschijnt het nieuwe programma van deze nieuwe Masterclass Functionele Veiligheid op onze website www.denf.nl/trainingen.

Deze nieuwe masterclass vervangt de huidige 4-daagse masterclass SIL en PL.


Bezoek KNEX 2.0!

Op 21 april 2015 vindt het door D&F georganiseerde Safety Knowledge Event: KNEX 2.0 plaats in Epe. Gerald van Engeland, TÜV gecertificeerd Functional Safety Engineer geeft tijdens dit event een presentatie over Functionele Veiligheid en het V-model.

Haal uw kennis op en neem gratis deel aan dit informatieve event van D&F! Klik hier voor meer informatie en het volledige programma van KNEX 2.0

 

Alle nieuws van 2015

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340