Nieuws: Beheersing van het explosierisico in een sproeidroogtoren (artikel)

21/07/15

SproeidroogtorenEen droogproces dat veelvuldig in de voedselindustrie voorkomt betreft het sproei-drogen. Dit proces heeft plaats in een toren waarbij aan de bovenzijde een vloeistofstroom wordt verneveld of verstoven. Door de hierbij ontstane druppels met een luchtstroom van hoge capaciteit in contact te brengen verdampt de vloeistof en slaat poeder op de bodem van de toren neer.

Sproeidrogen is een proces dat op verschillende wijzen en in verschillende soorten en maten kan worden uitgevoerd. Maar vrijwel altijd ontstaan er brandbare poeders en dient rekening te worden gehouden met explosieve atmosferen die zowel binnen als buiten de toren kunnen optreden. 

De kans dat explosieve atmosferen aanwezig kunnen zijn en de tijd die dit voortduurt wordt weergegeven door de gevarenzone-indeling van de toren. Een gevarenzone is bedoeld om voldoende en de juiste maatregelen te kunnen nemen om een explosie te voorkomen. Zo mogen de ingrediënten van de branddriehoek (zuurstof, brandstof en een ontstekingsbron) niet gelijktijdig, in de juiste concentratie of met voldoende energie aanwezig zijn. Deze situatie kan immers leiden tot een verbrandingsreactie, c.q. een explosie.

Lees hier het volledige artikel 'Het beheersen van explosierisico's in sproeidroogtorens'.

Expertise

De consultants van D&F Consulting hebben diepgaande kennis en ervaring met sproeidroogtorens en het beoordelen van de risico’s. Wilt u meer informatie of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan direct contact met ons op via telefoonnummer 076 50 40 340 of via het contactformulier.

Alle nieuws van 2015

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340