Nieuws: Gastcollege machineveiligheid voor Avans studenten

05/01/16

Het laatste kwartaal van 2015 heeft D&F Consulting twee gastcolleges mogen verzorgen op Avans Hogeschool te Den Bosch. Avans Hogeschool Den Bosch is vooroplopend in Nederland voor wat betreft het op de kaart zetten van machineveiligheid voor hun studenten en daar werkt D&F graag aan mee.

GASTCOLLEGE MACHINEVEILIGHEID

Tijdens beide gastcolleges zijn de studenten geïnformeerd over de beginselen van machineveiligheid. Deze onderwerpen zijn aan hen gepresenteerd: Machinerichtlijn, aansprakelijkheid, risicobeoordeling, risicoreductie, normen etc. Het is de bedoeling dat de studenten zelf voor hun project een risicobeoordeling uitvoeren en bepalen of hun ontworpen machine veilig is.

expert machineveiligheid

De gastcolleges zijn dit keer verzorgd door één van de experts werkzaam bij D&F. Joris van Iersel is up-to-date wat betreft de huidige wet- en regelgeving.

Het gastcollege werd door Joris afgestemd op de desbetreffende studenten en hun studierichting zodat ze konden profiteren van maximale kennisoverdracht.

GASTCOLLEGE MACHINES IN MOTION

Het eerste gastcollege vond plaats in oktober voor de 4e jaars studenten werktuigbouwkunde, mechatronica en industriële automatisering, zij volgen de minor ‘Machines in Motion’. In die minor leren studenten snelle en nauwkeurige machines ontwerpen. De studenten volgen theorievakken, practica en gastcolleges. Machineveiligheid is van zeer groot belang bij het ontwerpen van snelle en nauwkeurige machines.

Tijdens het gastcollege machineveiligheid van D&F is de groep studenten verdeeld in groepjes van 3 tot 4 personen met elk een eigen ontwerpopdracht. Bijvoorbeeld: een testmachine voor het meten van een gaslekkage, een demo opstelling van een zorgrobot en een stansmodule.

GASTCOLLEGE WERKTUIGBOUWKUNDE

Het tweede gastcollege machineveiligheid was voor alle 2e jaars studenten werktuigbouwkunde.  Zij werken aan hun eerste grote ontwerp opdracht, met als onderwerp ontwerpen van een “magazijnrobot” (SBA). Ook hierbij is machineveiligheid van groot belang.

informeer studenten vroegtijdig over machineveiligheid

D&F deelt graag haar kennis over veiligheid en veilig werken, zeker met studenten die hierdoor veilig het beroepsleven in kunnen en daardoor veilig naar huis. Werkt u op een (hoge)school en zou u ook graag uw studenten beter informeren over het onderwerp (machine)veiligheid?

Neem dan contact met ons op via ons algemeen contactformulier of per e-mail met Marieke van den Wijngaard.

Alle nieuws van 2016

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340