Nieuws: Aan de slag met de RI&E!

13/06/16

Een gezonde en veilige werkplek draagt bij aan de werknemerstevredenheid, productiviteit en bedrijfscontinuïteit. Door een veilige en gezonde werkomgeving te bieden, toont u uw werknemers én de buitenwereld dat u de gezondheid van uw werknemers hoog in het vaandel heeft staan.

De risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers). Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

Risico Inventarisatie en EvaluatieVoordelen van een gezonde en veilige werkplek

Het thema ‘Oog voor uw werknemers’ gaat in op de verantwoordelijkheid van werkgevers om samen met hun werknemers een gezonde en veilige werkplek te creëren. Bovendien levert het ondernemers voordelen op: bedrijven die actief zijn op het gebied van veilig en gezond werken hebben meer tevreden medewerkers en vergroten in veel gevallen de productiviteit. Door minder verzuim wordt de bedrijfscontinuïteit bovendien verbeterd, waar ook klanten bij gebaat zijn.

Betrekken van werknemers

De werkgever of preventiemedewerker kan ook de hulp inschakelen van andere werknemers in het bedrijf. Werknemers kunnen een goede bijdrage leveren aan het opstellen van de RI&E. Zij hebben tenslotte dagelijks met eventuele risico’s te maken en weten wat er op de werkvloer speelt. Door werknemers te betrekken, zullen zij waarschijnlijk ook eerder het belang zien van nieuwe maatregelen. Zo kunt u samen naar oplossingen zoeken die ook goed passen in de dagelijkse praktijk op de werkvloer. Dáár moeten ze tenslotte vaak toegepast worden!

Praktische ondersteuning nodig?

D&F komt regelmatig bij bedrijven waar we een RI&E opstellen. Deze bedrijven zijn erg gedreven om de werkplek zo veilig mogelijk te maken en om veiligheid zo goed mogelijk door te voeren. Veel technische en organisatorische wijzigingen worden dan doorgevoerd. Dit komt omdat in de RI&E altijd de risico’s worden benoemd die een organisatie nog heeft.

D&F kan u helpen met het voldoen aan de verplichting vanuit de wetgeving. Daarnaast bieden wij praktische ondersteuning aan bedrijven om invulling te geven aan de algemene RI&E.

Wilt u meer informatie over de algemene RI&E of wenst u een vrijblijvende kennismaking? Neem dan contact met ons op:

Alle nieuws van 2016

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340