Nieuws: Surf veilig door de hittegolf

23/08/16

D&F bracht eerder deze zomer het vakantieboekje uit met tips voor een veilige vakantie. Momenteel is er een hittewaarschuwing van kracht en in dit nieuwsbericht geven wij u graag tips om hierin veilig te werken.

Tips voor veilig buiten werken in de hitte

Met de start van het nieuwe schooljaar zullen ook veel medewerkers weer zijn gestart met werken. Met name voor de mensen die buiten werken hebben wij een aantal tips geformuleerd om dit tijdens de aankomende hittegolf goed vol te kunnen houden.

Een aantal aanpassingen zijn noodzakelijk om een zonnesteek, uitdroging of oververhitting te voorkomen als je (buiten)werkzaamheden verricht. 

  1. Drink voldoende water verspreid over de dag. Een logisch gevolg van hoge temperaturen is dat je gaat zweten, en daarmee vocht verliest. Om dit aan te vullen heb je minstens twee tot drie liter water nodig. Neem een koelbox met koelelementen mee naar je werkplek zodat je altijd een koel drankje tot je beschikking hebt. Een attente werkgever zou voor een koel drankje of waterijsje kunnen zorgen. 
  2. Draag luchtige kleding. Kies bij een hoge buitentemperatuur voor luchtige kleding, liefst van een lichte kleur en natuurlijk materiaal zoals katoen. Donkergekleurde kleding neemt warmte op, terwijl lichtgekleurde kleding de warmte juist afstoot.
    Zorg er wél ten alle tijden voor dat de kleding die je draagt voldoende bescherming biedt bij het uitvoeren van jouw werkzaamheden, neem hierin geen risico’s. 
  3. Kies voor een schaduwrijke plek. Wanneer je buiten werkzaamheden verricht en de mogelijkheid hebt om deze in de schaduw uit te voeren doe dit dan bij voorkeur op het heetst van de dag. Kies ook in je koffie- en lunchpauze voor een schaduwrijke plek. 
  4. Tropenrooster. Overleg met je werkgever of het mogelijk is om op aangepaste tijden te werken. Begin bijvoorbeeld om zes uur ‘s morgens met werken, hierdoor kun je op het heetst van de dag alweer huiswaarts. 
  5. Lichte maaltijden. Kies voor lichte kleinere maaltijden verdeeld over de dag. Na een zware maaltijd warmt je lichaam op bij het verteren ervan, dit is iets wat je tijdens hete zomerdagen juist níet wilt.

Tips voor thuis in de hitte

Tenslotte nog een aantal tips die het thuis aangenamer maken tijdens de hittegolf:

  • Ga zwemmen. Neem een verkoelende duik in de zee, het meer of zwembad. Pas wel op dat je niet verbrandt in de zon en zorg voor een goede zonbescherming door middel van zonnebrandcrème of UV-werende kleding. 
  • Koel (t)huis. Houd de zon zoveel mogelijk buitenshuis door ramen te bedekken met een rolluik, zonnescherm of luiken. Geef warme lucht niet de kans om in huis te komen, want als de warmte eenmaal binnen is zal het lastig zijn je huis weer koel te krijgen.

En ‘last but not least’, geniet van de mooie zomerse dagen die voor de deur staan.

Veiligheidsadvies tijdens hittegolf

Ook tijdens de hittegolf staat D&F Consulting voor u klaar met advies over machineveiligheid, procesveiligheid en veiligheidscultuur en -gedrag. U kunt ons via verschillende manieren bereiken:

Alle nieuws van 2016

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340