Nieuws: Een veilige reis vol passie met Young NVVK

10/11/16

Onlangs heeft de Young NVVK een bezoek gebracht aan D&F Consulting B.V.

Een reis vol passie

Tijdens de bijeenkomst stond het thema ‘veiligheidscultuur en -gedrag’ centraal. De deelnemers werden meegenomen op een reis “vol passie” over veranderkunde, gedragspsychologie en veiligheidskunde, met als doel tot duurzame verbetering van veiligheid te komen binnen de eigen organisatie.

Bijeenkomst Young NVVK

Na een korte opening door Jean-Jacques Mulleman, Algemeen directeur, is de groep met circa twintig enthousiaste veiligheidskundigen onder leiding van Marcel de Munck, Senior Consultant Safety Management & Culture begonnen aan een veiligheidscultuur verandercasus voor de eigen organisatie.

Een aantal voorbeelden van casussen van de deelnemers:

  • Medewerker verantwoordelijkheid voor duurzame veiligheid.
  • Van aangekondigde naar onaangekondigde audit.
  • Het leiderschap vanuit intrinsieke motivatie het belang van veiligheid laten uitspreken.

De kunst van het veranderen

Voordat aan een verandering begonnen kan worden moeten vier kernvragen beantwoord worden (zie afbeelding). Dit is noodzakelijk om tot duurzame verandering te komen. Door de vier kernvragen te beantwoorden worden de basisvoorwaarden voor de verandering geïnventariseerd.

In de praktijk zien we vaak dat organisaties een ongewenste situatie hebben en zonder de vier kernvragen te beantwoorden direct wordt begonnen met interventies; een training, coaching, nieuwe regels, een andere structuur. Dit is de “Hoe-vraag”, wat vervolgens wordt vergeten is het beantwoorden van de vragen “Waarom, Wat en Wie”. De consequentie van het niet volledig doorlopen van de vier vragen, is dat veel initiatieven om tot verbetering te komen niet het gewenste resultaat geven en op de langere termijn zelfs averechts kunnen werken.

Samen met de deelnemers heeft Marcel de vier kernvragen behandeld, praktische tips gegeven en de deelnemers geholpen bij het beantwoorden van hun eigen verandercasus. De organisatie en de deelnemers kijken terug op een geslaagde interactieve bijeenkomst vol enthousiasme, nieuwe ideeën en positieve energie om tot duurzame verandering te komen.

Professioneel advies

Wilt u de veiligheid van uw organisatie in kaart brengen, een veiligheidsprogramma implementeren en/of de kennis en organisatie borgen en versterken?

Wij informeren u graag over mogelijke ondersteuning op maat. Stel uw vraag aan één van onze veiligheidsspecialisten of neem direct contact op voor een geheel vrijblijvende kennismaking.

Alle nieuws van 2016

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340