Nieuws: Naar een hoger veiligheidsniveau met de operationeel veiligheidskundige

05/11/18

In een wereld waarbij we streven naar een steeds betere veiligheidscultuur zijn operationeel veiligheidskundigen (OVK) onmisbaar op de werkvloer. OVK zijn de veiligheidsoren en ogen op de werkplek, ze bezitten de kennis en kunde om risico’s in hun werkgebied te herkennen en aan te pakken. Medewerkers opleiden tot OVK is dan ook populair. Maar wat houdt de opleiding nu precies in? En wat kunnen de medewerkers voor u betekenen als ze eenmaal afgestudeerd zijn?

Hieronder volgt een kort verslag van de OVK opleiding en de voorbereiding op het examen. 

Kick-Off opleiding Operationeel Veiligheidskundigen (OVK)

De training start met een intro door de V&G manager van de toekomstige OVK. Ondanks dat niet iedereen in de groep bewust koos voor het veiligheidsvak is het gevoel van urgentie alom vertegenwoordigd. Ze zijn gemotiveerd en willen een veiligere werkplek, niet alleen voor henzelf maar ook voor hun collega’s. De veiligheid kan beter, en daar willen ze flink mee aan de slag.

De deelnemers zien goed waar de problemen liggen en benoemen ze uitgebreid, maar ze zijn bang voor de praktijk. Worden ze straks wel serieus genomen en zullen er echte oplossingen komen voor hun problemen? De veiligheidsmanager stelt ze gerust: "Er is tijd en geld voor, ook het management wil verbeteringen doorvoeren."

Na de introductie hebben de deelnemers er vertrouwen in, de wederzijdse verwachtingen zijn identiek. De deelnemers vullen elkaar goed aan: terwijl de ene brandveiligheid wilt aanpakken, wil de andere uitglij-incidenten minimaliseren.

OVK: Dé schakel tussen de praktijk op de werkvloer en het management

Het grote voordeel is dat deze groep dagelijks te maken heeft met de praktijk, nu daar door middel van de OVK opleiding bewustzijn en bekwaamheid aan wordt toegevoegd heeft de V&G manager grip op de werkvloer. Een OVK kijkt zowel vanuit veiligheidskundige als vanuit praktijk oogpunt naar risico’s, daarnaast kunnen OVK ook zelfstandig een hoop veiligheidsknelpunten oplossen.

Voorbereiding op het OVK-examen

Zodra OKV trainer het woord neemt is het tijd voor een stukje inspiratie: Waar doen we dit voor?

De discussie start en iedereen herkent het: de productie gaat vaak voor de veiligheid en dat is onacceptabel. Maar in de praktijk kan dit lastig zijn, het is dan ook niet de taak van een OVK om nee te zeggen tegen een onveilige werksituatie maar dit is de taak van iedereen. OVK kunnen hierbij helpen door kritisch te zijn en onveilige situaties te signaleren. Als OKV moet je eigenwijs zijn en lef hebben.
“Durf jij nee te zeggen?”

Vol moed duiken ze in de theorie, welke best pittig blijkt te zijn. Allerlei thema’s komen aan bod: ISO normen, wetgeving, het Arbobesluit, de arbeidshygiënische strategie, risico (h)erkenning en nog veel meer.

De trainer legt de ingewikkeldste punten van de opleiding nogmaals rustig en helder uit, maar het blijft een uitdaging.
Hiervoor is een oplossing; de beste voorbereiding is oefenen, daarom is er een oefenexamen gepland.  

De trainer geeft de deelnemers aan het einde van de dag nog een flinke portie zelfvertrouwen en motivatie mee: "Jullie kunnen dit!" Haar taak zit erop, iedereen is klaar voor het examen en met een nieuwe lichting OVK is de wereld weer een stukje veiliger geworden.

Yvonne Langen, D&F Consulting BV

 

De Operationeel veiligheidskundige (OVK) opleiding werd gegeven door Yvonne Langen, senior consultant Safety Management & Culture bij D&F Consulting B.V.


Meer informatie

D&F verzorgt in samenwerking met Gelling Publishing & Training, de opleiding OVK voor de Operationeel Veiligheidskundige. Deze opleiding is ontwikkeld voor de functionaris die invulling geeft, en een schakel is, tussen de praktijk op de werkvloer en het geven van advies aan de directie of management. Informeer naar de opleidingsmogelijkheden, contact ons via:

Alle nieuws van 2018

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340