Nieuws: Identificatiestickers voor componenten

12/01/18

Om te voorkomen dat componenten die deel uitmaken van een veiligheidsfunctie in de gebruiksfase ‘klakkeloos’ door nieuwe / andere componenten vervangen worden met het risico dat de werking of de betrouwbaarheid van de veiligheidsfunctie in het geding komt, is het aan te raden om deze componenten te markeren. Hiermee wordt je als gebruiker meteen ‘gewaarschuwd’ dat bepaalde componenten deel uitmaken van de veiligheidsbesturing.

Dit is voor machinefabrikanten een nette oplossing, maar ook voor de uiteindelijke gebruiker van een machine waar deze componenten (nog) niet gemarkeerd zijn kan dit meerwaarde bieden.

In de praktijk zijn er voorbeelden waarbij er in een schakelkast een kaart hangt waarop alle componenten met codering benoemd zijn die deel uitmaken van een veiligheidsfunctie. Wanneer zo’n referentiekaart per schakelkast gemaakt wordt, is het zeker aan te raden om per component aan te geven in welk jaar deze vervangen dient te worden. identificatiesticker componentenVerder zijn er ook fabrikanten die alle componenten die deel uitmaken van de veiligheidsbesturing  markeren met behulp van een sticker. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van zo’n standaard sticker, zou het praktisch zijn om het jaartal waarop het component uiterlijk vervangen moet worden op deze sticker te vermelden. In dat geval is het voor de gebruiker in één oogopslag duidelijk dat een component onderdeel uitmaakt van een veiligheidsfunctie en tevens dat het component voor een bepaalde tijd vervangen moet worden.

Bestel nu gratis een set praktische identificatiestickers via onderstaande button:

Lees hier het volledige artikel van Dennis van Loon, 'Wat is de houdbaarheidsdatum van de besturing van een machine?'

D&F is uw expert in Machineveiligheid

D&F heeft meerdere experts op het gebied van machineveiligheid, functionele veiligheid en SIL & PL. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze veiligheidsadviseurs:

  • telefonisch contact via (076) 50 40 340
  • stel uw vraag direct via het contactformulier

Infosheet Functionele Veiligheid (gratis)

Deze infosheet schept duidelijkheid in de projectaanpak. U kunt de infosheet gratis bij ons opvragen en krijgt deze vervolgens binnen enkele werkdagen toegestuurd per post.

Alle nieuws van 2018

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340