Nieuws: Ongestoord onderweg naar een veilige toekomst

04/09/19

Bel of app jij wel eens achter het stuur? Minister van Nieuwenhuizen wil dat werkgevers actief aan de slag gaan met een beleid hiervoor. Uit onderzoek van onder andere Veilig Verkeer Nederland blijkt dat we massaal onze telefoon vasthouden achter het stuur. Dit ondanks de boetes van € 240,- per overtreding én het ongevalsrisico wat bij gebruik van de telefoon 25 x zo groot gebleken is.

Geen beleid

Één op de drie bedrijven heeft geen beleid voor het gebruik van smartphones achter het stuur. Uit dit onderzoek blijkt eveneens dat één op de drie bedrijven een reactie van de medewerker verwacht binnen een half uur, ook als de medewerker onderweg is.

Het ministerie start een campagne tegen bellen en appen in het verkeer, als onderdeel van de MONO campagne die staat voor ‘ongestoord onderweg’. 

Word bewust

In veiligheidsbewustzijnstrainingen besteedt D&F vaak aandacht aan appen en bellen in het verkeer. We kijken hoe we de verleiding van de telefoon kunnen weerstaan en wat de relatie is tussen veiligheid in het verkeer en veiligheid op het werk. Er zijn apps die je hierbij kunnen helpen of je kunt je telefoon op ‘niet storen’ zetten.

Nog beter is het natuurlijk om je telefoon weg te stoppen of achterin de auto te leggen. Als je toch wilt bellen doe het dan in ieder geval handsfree, hoewel ook dat voor teveel afleiding kan zorgen. Eén van onze cursisten rijdt rond met een post-it met een instructie aan hemzelf naast een foto van zijn kinderen, ‘dát werkt’, zo vertelde hij. Het belangrijkste van alles: maak het bespreekbaar met je collega’s en oefen met gedragsverandering bij jezelf.

D&F regelt het zo

Naast veiligheidsadviesbureau is D&F ook werkgever. De medewerkers van D&F reizen veel van en naar de klant als onderdeel van hun werk. In de secundaire arbeidsvoorwaarden van D&F is een bijlage opgenomen; Veiligheid tijdens reizen. Het doel hiervan is duidelijkheid te bieden over wat van een werknemer van D&F tijdens het reizen verwacht wordt.
Specifiek voor het reizen met de auto geldt dat we werknemers adviseren de navigatie vooraf in te stellen, altijd veilig en bewust te rijden, tevens verwachten we van niemand telefonische bereikbaarheid tijdens het rijden.

Harde cijfers

In het Nederlandse verkeer vallen door telefoongebruik tientallen doden per jaar, en honderden gewonden. Stel je eens voor dat dit jouw vriend(in), broer, zus of kind is. Daar worden we dan toch even stil van…

Bij de totstandkoming van dit artikel hebben we gebruik gemaakt van actuele berichtgeving via Veilig Verkeer Nederland.

Alle nieuws van 2019

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340