Nieuws: SET verdwijnt, maak kennis met FSDT

09/06/20

Medio april heeft Siemens laten weten dat de Safety Evaluation Tool (SET) na september niet meer beschikbaar is. Siemens gaat de Safety Integrity Level (SIL) en Performance Level (PL) berekeningen integreren in de ‘TIA Selection Tool’. Deze tool is kosteloos en kan ook offline worden gebruikt. D&F is momenteel druk bezig met het testen van de bèta-versie en komt binnenkort met een uitwerking hiervan.

De ‘Functional Safety Design Tool’ (FSDT) van ABB hebben we al onder de loep genomen en blijkt een goed alternatief. De uitwerkingen van deze tool zijn verwerkt in aanvullende hoofdstukken van het boek 'Functionele veiligheid in de machinebouw' die u gratis kunt downloaden.


Let op: het gaat niet mogelijk zijn om SET bestanden om te zetten naar de nieuwe tool. Dus dat betekent dat de huidige SET bestanden onleesbaar worden na september. Vergeet dus niet om PDF rapporten te genereren en op te slaan.

FSDT, een volwaardig alternatief

Een volwaardig alternatief voor SIL en PL berekeningen is de kosteloze ‘Functional Safety Design Tool’ (FSDT) van ABB. Deze tool kan zowel voor SIL als PL berekeningen worden ingezet. Net zoals bij elke tool zijn er weetjes en tips nodig om er prettig mee te kunnen werken. Gerald van Engeland heeft zich hierin verdiept en ter aanvulling de voorbeelden uit het boek 'Functionele veiligheid in de machinebouw' uitgewerkt in FSDT. Ook het D&F trainingsprogramma rondom SIL en PL is uitgebreid met praktische handvatten voor het maken van berekeningen met deze tool.

download aanvullende hoofdstukken voor het boek Functionele veiligheid in de machinebouw

Vanaf vandaag zijn er twee nieuwe hoofdstukken van het boek 'Functionele veiligheid in de machinebouw' beschikbaar als aanvulling op hoofdstuk 11 Werken met SISTEMA en ter vervanging van hoofdstuk 13 Werken met Safety Evaluation Tool.

De SISTEMA (IFA) en SET (Siemens) voorbeelden uit het boek zijn in deze aanvullende hoofdstukken op identieke wijze uitgewerkt met de tool FSDT (ABB).
Boek Functionele veiligheid in de machinebouw | D&FDownload hieronder de nieuwe hoofdstukken:

Bestel het boek!

Heeft u het boek 'Functionele veiligheid in de machinebouw' nog niet in uw bezit?
Bestel hem hier:

Training FSDT vanuit SIL-norm

Omdat het onderwerp momenteel erg actueel is bieden wij op korte termijn twee trainingen aan waarin u met FSDT leert werken vanuit de SIL norm.

Het gaat niet alleen om het invullen van getallen zodat de juiste veldjes groen worden, maar om het begrip van wat de tool doet. Met de hand narekenen en de uitkomsten verklaren (zowel faalkans als architectuur) vormen altijd al een belangrijk onderdeel van onze trainingen.

Klik hieronder voor meer informatie over de inhoud, data en lesvorm van de nieuwe trainingen en schrijf u direct in:

Interesse in een FSDT training vanuit de PL-norm?

Neem gerust contact met ons op als u interesse heeft in een FSDT training vanuit Performance Level. Deze variant training geven wij momenteel alleen op aanvraag.

Liever incompany?

Wilt u meerdere mensen in uw organisatie opleiden en/of voorzien van een kennisupdate? Uiteraard zijn wij ook beschikbaar voor het samenstellen van maatwerk in-company trainingen.

Persoonlijk contact

Wij zijn voor al uw vragen bereikbaar via:

Alle nieuws van 2020

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340