Nieuws: Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van SIL en PL

11/05/20

Belangrijk nieuws voor gebruikers van de Siemens Safety Evaluation Tool (SET): Deze tool is na september niet meer te gebruiken. Hoog tijd om alle ontwikkelingen in het vakgebied eens op een rijtje te zetten.

Het vakgebied functionele veiligheid, verantwoordelijk voor het deel van de veiligheid van een machine dat we toevertrouwen aan een besturingssysteem, is altijd in beweging. Natuurlijk met een belangrijke drive vanuit leveranciers die steeds meer veiligheid gerelateerde functionaliteit toevoegen aan PLC’s, lichtschermen, frequentieregelaars enzovoorts. Er komen steeds meer mogelijkheden en slimme functionaliteiten in veiligheidscomponenten. Zonder kennis van functionele veiligheid is het anno 2020 onmogelijk om nog een machinebesturing te ontwerpen!

Na de release van de 2015 versie van de Performance Level (PL) norm (EN ISO 13849-1:2015) en de SISTEMA 2.0 versies is er beduidend meer aandacht gekomen voor de universele bibliotheken met faalkansgegevens volgens het VDMA formaat. En ook de eisen aan software in een veiligheidsPLC en andere kwalitatieve aspecten krijgen langzaamaan meer aandacht.

Herziening SIL of PL norm

In 2017 zijn al een aantal gedachten gepresenteerd over de verbeteringen in een herziene Safety Integrity Level (SIL) norm (IEC 62061). Er zijn echter nog steeds geen concrete aanwijzingen met een tijdpad over wanneer deze norm zou verschijnen. Op dit moment zijn er wel concrete aanwijzingen dat er een draft versie van de nieuwe PL norm zal verschijnen binnen afzienbare tijd. Het gaat dan om ISO DIS 13849-1 (Draft International Standard). Deze draft moet goedgekeurd worden en dan zal (in 2021 wellicht?) de nieuwe PL norm kunnen verschijnen.

Wat is er te verwachten in een nieuwe PL norm?

Met stip op één staan de eisen aan veiligheidsgerelateerde software. Met de huidige stand der techniek (veiligheidsPLC’s van klein tot groot) is de huidige subparagraaf 4.6.3 niet toereikend. Ook de vereiste documenten, zoals voor specificatie (SRS) en ontwerp zullen naar verwachting beter worden omschreven. Wellicht wordt ook het bepalen van het benodigde level wat aangepast en wordt deel II van de norm geïntegreerd in deel I. We houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten.

Rekentools voor de SIL en PL berekeningen

Tijdens de D&F trainingen maken we gebruik van diverse kosteloze tools voor het berekenen van de kans op toevallig falen van de hardware. Hier is belangrijk nieuws te melden!

SISTEMA

SISTEMA blijft de tool die het meest gebruikt wordt. Deze tool is onafhankelijk van leveranciers en kent naast de VDMA bibliotheken ook nog de ‘oude’ SISTEMA bibliotheken. SISTEMA kan nauwkeuriger rekenen dan de andere tools en is supersnel (voor de geoefende gebruiker). Met SISTEMA kunnen echter alleen PL berekeningen (dus geen SIL) worden uitgevoerd.

Siemens Safety Evaluation Tool (SET)

SET heeft veel weg van SISTEMA omdat de veiligheidsfuncties en subsystemen in een soortgelijke boomstructuur worden opgebouwd. Voor het uitvoeren van SIL berekeningen is deze tool op dit moment onze favoriet.

De belangrijkste nieuwe ontwikkeling komt van Siemens. Bij het aanmelden bij de (online) SET tool verschijnt tegenwoordig een waarschuwing dat deze tool nog tot 30 september wordt ondersteund.

Siemens gaat de SIL- en PL berekeningen integreren in de ‘TIA Selection Tool’. Deze tool is ook kosteloos en zal naar verwachting in juni beschikbaar komen. Er is alvast een voordeel omdat deze tool naar keuze ook offline kan worden gebruikt.


Let op:
het gaat niet mogelijk zijn om SET bestanden om te zetten naar de nieuwe tool. Dus dat betekent dat de huidige SET bestanden onleesbaar worden na september. Vergeet dus niet om PDF rapporten te genereren en op te slaan.

We gaan uiteraard de nieuwe TIA tool meteen aan de tand voelen zodra deze beschikbaar is en zullen de bevindingen en tips zo snel mogelijk delen.

ABB  Functional Safety Design Tool (FSDT)

Als derde mogelijkheid is inmiddels ook FSDT kosteloos beschikbaar (PL én SIL). Deze tool is grafisch georiënteerd en dat heeft voor- en nadelen. Voor de geoefende SISTEMA of SET gebruiker is het wel even omschakelen. Het importeren van bibliotheken duurt lang maar omdat de bibliotheken geïmporteerd blijven is dat vaak eenmalig. Daarentegen is het eindresultaat een grafische weergave van de veiligheidsfunctie. Deze weergave is op meerdere plekken weer handig, denk bijvoorbeeld aan de gebruiksaanwijzing van de machine.

We zijn momenteel binnen D&F diverse voorbeelden aan het uitwerken en gaan de FSDT tool nu ook tijdens trainingen gebruiken.

Uitbreiding Boek functionele veiligheid

Het in 2019 gepubliceerde boek ‘Functionele veiligheid in de machinebouw’ bevat twee hoofdstukken met instructies over het werken met SISTEMA en SET,
Hoofdstuk 11 bevat een voorbeeld met twee veiligheidsfuncties in PL die stap voor stap met instructies in SISTEMA worden uitgewerkt. Hoofdstuk 13 bevat een voorbeeld met een veiligheidsfunctie in SIL die stap voor stap met instructies in SET wordt uitgewerkt, inclusief voorbeelden van verschillende architecturen. We werken nu aan uitbreiding van deze hoofdstukken:

  • 11A wordt identiek aan hoofdstuk 11 (dezelfde veiligheidsfuncties met PL), maar nu uitgewerkt in FSDT
  • 13A wordt identiek aan hoofdstuk 13 (dezelfde veiligheidsfunctie met SIL), maar nu uitgewerkt in FSDT

Nadat we de beschikking hebben over de TIA Selection Tool gaan we dan de identieke hoofdstukken 11B en 13B opstellen maar nu met gebruikmaking van de TIA Tool.
De aanvullende hoofdstukken 11A/B en 13A/B zullen zodra ze gereed zijn gratis als PDF te downloaden zijn vanaf de D&F website. Op die manier komt alle informatie optimaal beschikbaar. Ook mensen die het boek niet hebben kunnen deze hoofdstukken gratis downloaden.

Boek Functionele veiligheid in de machinebouwUiteindelijk zijn alle tools goed en bruikbaar. Het is veel belangrijker dat u de juiste veiligheidsfuncties kan definiëren en het verschil snapt tussen een subsystem, een channel en een block of element. Hiervoor bevelen we natuurlijk de andere hoofdstukken uit het boek van harte aan.

 

Geschreven door Gerald van Engeland

Gerald is senior consultant en trainer bij D&F Consulting B.V. en is TÜV gecertificeerd Functional Safety Engineer (TÜV Rheinland #3642/11, machinery). Hij heeft 30 jaar ervaring in de machinebouw en besturingstechniek en geeft sinds 2010 trainingen over functionele veiligheid. Tevens is hij schrijver van het in 2019 verschenen boek Functionele veiligheid in de machinebouw.

Trainingen Functionele Veiligheid

Zoals in de inleiding al werd benoemd is het inmiddels onmogelijk om zonder enige kennis van functionele veiligheid een machinebesturing te ontwerpen. D&F leidt u graag op, van basiskennis tot TÜV gecertificeerd expert! Een kleine greep uit onze praktijkgerichte trainingen:

Bekijk hier het volledige trainingsaanbod.

D&F is uw expert voor SIL en PL 

Heeft u vragen over functionele veiligheid of hulp nodig van een expert? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze veiligheidsadviseurs:

Infosheet Functionele Veiligheid in de machinebouw(gratis)

Infosheet Functionele veiligheid in de machinebouwDeze handige en uitgebreide geheugensteun schept duidelijkheid in de projectaanpak en is up-to-date volgens de meest actuele stand der techniek. Vraag hem gratis aan:


 

Alle nieuws van 2020

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340