Nieuws: SIL en PL tools, de stand van zaken

16/10/20

Inmiddels is het oktober, dus het is hoog tijd voor een update van de ontwikkelingen rondom tools waarmee machinebouwers faalkansberekeningen voor SIL of PL kunnen uitvoeren. Als onafhankelijk adviesbureau zetten wij graag de verschillende mogelijkheden voor u op een rijtje!

Gratis tools voor faalkansberekeningen SIL en PL

Er zijn op dit moment drie leveranciers die gratis tools voor faalkansberekeningen beschikbaar stellen. Hieronder leest u welke tools dit zijn met de belangrijkste eigenschappen en onze ervaringen.

SISTEMA (IFA)

Zonder formele cijfers durven we gerust te stellen dat SISTEMA de marktleider is. SISTEMA wordt aangeboden door het onafhankelijke Duitse instituut IFA (Institut für Arbeitsschutz der Deutschen Gesetzlichen Unfallversicherung).

Belangrijkste punten:

  • SISTEMA kan alleen PL berekeningen maken, géén SIL.
  • SISTEMA werkt vanuit een boomstructuur die enige oefening vereist.
  • SISTEMA is snel en stabiel.

 screenshot SISTEMA

Screenshot SISTEMA 

SET én TIA ST (SIEMENS)

SET (Safety Evaluation Tool) is de meest logische keuze als er SIL berekeningen gemaakt moeten worden, hoewel PL berekeningen ook prima kunnen. De tool gebruikt ook een boomstructuur net zoals SISTEMA. Echter, binnenkort stopt de ondersteuning van deze tool. De einddatum hiervan is (onlangs uitgesteld naar) april 2021.

Siemens heeft de ‘Safety Evaluation’ functionaliteit inmiddels geïntegreerd in TIA ST (Totally Integrated Automation – Selection Tool). TIA ST is een omvangrijke tool waarmee componenten binnen een project, van 24V voeding tot component locatie en netwerktopologie kan worden geselecteerd en vastgelegd.

De componenten worden in deze tool vooraf aangemaakt met (waar nodig) naam, locatie, veiligheidsgerelateerde data, netwerk interfaces, voeding etc. Daarna worden in ‘safety evaluation’ de veiligheidsfuncties gedefinieerd en de componenten gekoppeld. 

De volledige versie van deze tool (dus inclusief ‘safety evaluation’) is inmiddels te downloaden en wij zijn hier uiteraard meteen mee aan de slag gegaan. De trainingen zijn gereed (inschrijven is al mogelijk) en dit najaar komen er ook aanvullende hoofdstukken voor het boek Functionele Veiligheid in de Machinebouw waarin deze tool stap voor stap is uitgewerkt. 

Screenshot TIA ST

Screenshot TIA ST

FSDT (ABB)

FSDT, de Functional Safety Design Tool van ABB, is inmiddels ook gratis te downloaden en kan worden gebruikt voor zowel PL als SIL berekeningen. Deze tool werkt grafisch, waarbij de veiligheidsfuncties direct in blokschema’s (subsystemen en blokken/elementen) worden ingevoerd. Dit heeft als voordeel dat deze blokschema’s zorgen voor een beter begrip van de veiligheidsfuncties én je in één oogopslag overzicht hebt. Deze schema’s kunnen bijvoorbeeld ook in de gebruiksaanwijzing van de machine worden opgenomen. Nadelen zijn er ook, de tool is soms wat langzaam bij het werken met bibliotheken en er zijn een aantal “weetjes” nodig om goed met de tool te kunnen werken.

De aanvullende FSDT hoofdstukken van het boek Functionele Veiligheid in de Machinebouw zijn hier gratis te downloaden.

Screenshot FSDT

Screenshot FSDT

ALLE tools zijn goed, welke kiest u?

In de training ‘SIL/PL specialist, machineveiligheid’ komt het gehele vakgebied aan bod en worden diverse tools en normen praktisch toegepast. Alle hierboven besproken tools zijn onderdeel van de training en mogen tijdens het praktisch examen worden gebruikt. U heeft hierin een vrije keuze.

Bekijk hier de training: SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Gerald van Engeland

 


Dit artikel is geschreven door Gerald van Engeland, senior consultant en trainer bij D&F Consulting B.V. 

 

Volg gratis webinar

Op donderdag 26 november aanstaande geeft Gerald van Engeland een webinar over dit onderwerp waarin hij een update geeft over de aankomende normwijzigingen en de hierboven benoemde tools worden gedemonstreerd. Bekijk het programma en meld u aan!

D&F is uw expert voor SIL en PL  

Heeft u vragen over SIL en PL of deze expertise nodig? D&F heeft meerdere experts op het gebied van SIL & PL. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken:

  • telefonisch contact via (076) 50 40 340
  • stel uw vraag direct via het contactformulier

Trainingen over SIL en PL

D&F geeft zeer praktijkgerichte trainingen over elektrische installaties van machines en veiligheidsbesturingen, SIL en PL, compleet met praktische tips om zelfstandig te werken met verschillende tools. De veiligheidstrainingen variëren van basis tot zeer diepgaand:

Tool Only workshops

Nieuw in ons trainingsaanbod zijn Tool Only workshops. In deze korte workshops gaan we 4 uur aan de slag met alleen de tool en dus niet de norm. Deze workshops zijn vooral geschikt diegenen die al met een andere tools gewerkt hebben en/of de norm al goed beheersen. Er kan naar keuze met PL of SIL wordt gewerkt. We geven de trainingen online via Teams.

Bekijk hier het volledige trainingsaanbod.

Bestel het boek Functionele veiligheid in de machinebouw

Boek Functionele veiligheid in de machinebouw | D&F

Heeft u het boek 'Functionele veiligheid in de machinebouw' nog niet in uw bezit?
Bestel hem hier:

Alle nieuws van 2020

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340