Nieuws: Update normen IEC-60079-10-1 en de NPR-7910-1/2 (explosiegevaar)

30/03/21

Recentelijk werden vrijwel tegelijkertijd een aantal normen met betrekking tot explosiegevaar, de IEC-60079-10-1 en de NPR-7910-1/2, van een nieuwe update voorzien. De derde editie van de IEC-60079-10-1 vervangt de tweede editie uit 2015. Deze bevat een technische revisie waarbij aanpassingen zijn doorgevoerd in formules en tabellen benodigd bij gevarenzone-indeling. Ook het toepassingsgebied is aangepast, bijvoorbeeld met betrekking tot installaties met lage druk gas.

NPR 7910 en het Arbeidsomstandighedenbesluit

De Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) 7910 voor gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar heeft als doel een 'eenvoudige' invulling te geven voor de wijze waarop een gevarenzone-indeling tot stand kan komen waarbij de norm IEC-60079-10 als leidraad wordt gebruikt. De NPR wordt gezien als een algemeen praktisch handvat voor het voldoen aan de zone-indelingseisen uit het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Belangrijke recente wijzigingen

In de nieuwe 2020 editie van de NPR 7910-1 zijn er, naast aanpassingen aan definities, meer voorbeelden ten behoeve van verduidelijking en verwijzingen naar normen voor specifieke toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan waterstoftankstations en acculaadinrichtingen.

De meest opvallende wijzigingen zijn:

 • De definitie atmosferische omstandigheden is aangepast: de omgevingstemperatuur is nu tussen -20 ªC en +60 ªC (voorheen +40 ªC).
 • De definities van gevarenzones zijn nu meer in lijn met de Richtlijn 1999/92/EG, waarbij de termen '10% van de bedrijfsduur' en '0.1% van de bedrijfsduur' niet meer direct genoemd worden.
 • Een nieuwe gevarenzone: 'Inert Gebied'. In een dergelijke zone is geen/onvoldoende zuurstof aanwezig voor de vorming van een explosieve atmosfeer. Het Arbeidsomstandighedenbesluit kent deze zoneringsvorm niet.
 • In specifieke situaties met plaatselijke ventilatie of ruimtelijke ventilatie is er een gewijzigde zone-indeling (de bekende tabel 7).
 • Wijziging met betrekking tot ventilatie condities ten aanzien van zone-indeling van (lage druk) gasleidingen en bijbehorende appendages.
 • Gebruikte, hersloten UN-verpakkingen worden beschouwd als een gevarenbron.
 • Voor acculaadruimten wordt nu specifiek verwezen naar NEN-EN-IEC 62485-3 en NPR 3299.

Is uw explosieveiligheidsdocument nog up-to-date?

Schakel D&F in voor het schrijven en up-to-date houden van uw explosieveiligheidsdocument (EVD).

Een up-to-date explosieveiligheidsdocument levert u de volgende voordelen op:

 • Actueel en compleet inzicht in alle risico's
 • Alle openstaande actiepunten in één overzicht
 • Meetbare resultaten
 • Tijdbesparing

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Masterclass ATEX

Wilt u zelf uw EVD schrijven? Onze 8-daagse masterclass ATEX behandeld alle belangrijke zaken over explosieveiligheid, zo ook het explosieveiligheidsdocument (EVD). Hier schrijft u als eindopdracht zelfstandig een explosieveiligheidsdocument, wat tevens onderdeel is van het examen.

Opleiden van personeel

De ATEX 153 Richtlijn stelt in bijlage II A verplicht dat de werkgever verantwoordelijk is voor het opleiden van zijn personeel wanneer deze werkzaam zijn in een explosiegevaarlijke omgeving.

D&F heeft diverse trainingen op het gebied van open inschrijving, maar ook online trainingen en opfriscursussen. Liever incompany en op maat, dat kan ook!

Meer informatie

D&F heeft meerdere experts op het gebied van ATEX en Procesveiligheid. Neem geheel vrijblijvend contact op met onze veiligheidsadviseurs:

 • telefonisch contact via (076) 50 40 340
 • stel uw vraag direct via het contactformulier

Alle nieuws van 2021

 • 30
  06
  21

  Online veiligheidsadvies met SEM

  D&F's Safety Expert Manager (SEM) biedt online advies en ondersteuning bij al uw veiligheidsvraagstukken. Daarnaast vindt u in de database gebruiksvriendelijke documenten en... Lees verder

 • 21
  04
  21

  Online Jaarcongres Industriële Veiligheid

  Vanaf 21 mei start het online Jaarcongres Industriële Veiligheid en kunt u 30 dagen lang inspirerende en informatieve live en on demand sessies volgen. D&F is partner van dit event... Lees verder

 • 20
  04
  21

  Continuïteit van onze dienstverlening tijdens corona

  De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers, opdrachtgevers, deelnemers en leveranciers staat voorop. Wij hebben de nodige coronamaatregelen getroffen en een coronaprotocol... Lees verder

 • 30
  03
  21

  Update normen IEC-60079-10-1 en de NPR-7910-1/2 (explosiegevaar)

  Recentelijk werden vrijwel tegelijkertijd de normen met betrekking tot explosiegevaar, de IEC-60079-10-1 en de NPR-7910-1/2, van een nieuwe update voorzien. De derde editie van de...

 • 22
  02
  21

  Webinar Nulmeting Veiligheidsladder, hoe pakt u dit aan?

  Safety Culture expert Gerd-Jan Frijters informeert u tijdens dit webinar over de benodigde voorbereiding en mogelijkheden rondom de uitvoering van een nulmeting gekoppeld aan de... Lees verder

 • 04
  02
  21

  CE-traject motorproefdraairuimte Koninklijke Landmacht

  Recent is de motorproefdraairuimte op de Johannes Postkazerne voor infanteriegevechtsvoertuig CV90 door de Koninklijke Landmacht officieel in gebruik genomen. D&F Consulting heeft... Lees verder

 • 19
  01
  21

  Hét platform voor veiligheidscultuur

  Vanaf vandaag gaan het team Safety Culture van D&F en Alfabeeld B.V. verder onder de naam D&F Safety Culture. Alle diensten, trainingen, informatie en artikelen zijn samengebracht... Lees verder

 • 07
  01
  21

  Luid online het nieuwe jaar in

  Luid met collega's online het nieuwe jaar in door het spelen van de Safety Escape Box! Na de succesvolle kersteditie is het vanaf nu ook mogelijk om de Nieuwjaarseditie in te... Lees verder

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340