Volledig programma Safety Knowledge Event 2020

Volledig programma Safety Knowledge Event 2020

Met het oog op het 25-jarig bestaan van de Machinerichtlijn organiseert D&F op woensdag 6 mei 2020 een Safety Knowledge Event met het thema: 25 jaar Machinerichtlijn, ontwerpen van veilige machines. Tijdens deze informele kennisbijeenkomst komen verschillende onderwerpen aan bod komen op het gebied van Machineveiligheid, Functionele Veiligheid en de Risicobeoordeling. Neem gratis deel en laat u informeren en inspireren door onze experts!

 

Tijd Titel Introductie Spreker
08.00 Ontvangst met ontbijt Ontvangst Met een ontbijtje voor de vroege vogels  
09.00 De Machinerichtlijn: toen en nu 25 jaar geleden (1995) kregen we als machinebouwers in Europa te maken met de Machinerichtlijn. Machinebouwers moesten ineens 'een CE-markering' op de machine aanbrengen. Inmiddels zijn we alweer twee versies van de Machinerichtlijn verder waarbij de tijd niet heeft stilgestaan. We hebben 25 jaar Machinerichtlijn voor u gecomprimeerd tot 30 minuten.

Joris van Iersel, Senior Consultant Machineveiligheid en teamleider

09.30 Wat maakt het toepassen van de Machinerichtlijn soms nog zo lastig? Uit de praktijk blijkt dat er nog steeds geworsteld wordt met het correct toepassen en interpreteren van de Machinerichtlijn en geharmoniseerde normen. In deze lezing gaan we in op een aantal punten die in de praktijk vaak nog misgaan, hoe komt dit?, wat kunnen we hieraan doen?

Dennis van Loon, Senior Consultant Machineveiligheid

10.15 Test je kennis! Wie is hier nou de expert? Digitale Quiz waarbij we plenair en op een ludieke wijze jullie kennis willen testen en jullie mening willen polsen over 25 jaar Machinerichtlijn. Houd je telefoon paraat om mee te kunnen doen!

Roy van Bruchem, Consultant Machineveiligheid

10:45 Pauze    
11:15 Hoe ontwerp ik een veilige machine? Het ontwerpen van een nieuwe machine begint (gedreven door tijdsdruk) vaak met het bestellen van onderdelen met lange levertijd en het zo snel mogelijk starten met de tekeningen en elektrische schema's. De processen voor risicobeoordeling, veiligheidsbesturingen, veiligheidsgerelateerde software en gebruiksaanwijzing worden vaak pas veel later, als aparte acties, in gang gezet. Gun jezelf vanaf het begin van een project de tijd voor een zorgvuldig ontwerp en plan wat vaker een review in. Door de integratie van veiligheid tijdens ontwerp en realisatie worden fouten voorkomen die in een later stadium enorm kostbaar en tijdverslindend blijken.

Gerald van Engeland, Senior Consultant Machineveiligheid, trainer en schrijver

12.00 Ik koop een machine met CE-markering, is deze wel 100% veilig? Bij aanschaf van een machine, of enige tijd daarna, komen regelmatig twijfels aan de CE-conformiteit naar voren. Dat kan over directe of indirecte veiligheid gaan, of over de bijgeleverde documentatie.
  • Waar mag u als gebruiker vanuit gaan als u een CE-gemarkeerde machine koopt, wat moet u doen om tot 'veilig arbeidsmiddel' te komen? Hoe voorkomt u bij volgende machines dezelfde discussie met de fabrikant?
  • Hoe zorgt u als fabrikant dat de gebruiker een CE-conforme machine krijgt, hoe voorkomt u van uw kant een veiligheidsdiscussie?

Peter Mesie, Senior Consultant Machineveiligheid

12.45 De toekomst van de Machinerichtlijn Er heeft afgelopen jaar een markconsulatie plaatsgevonden om te inventariseren op welke punten de huidige Machinerichtlijn geactualiseerd zou moeten worden. Achter de schermen wordt dus (hard) gewerkt aan een opvolger van de Machinerichtlijn. Wat zouden we hiervan kunnen verwachten?

Joris van Iersel, Senior Consultant Machineveiligheid en teamleider

13.00 VRAGEN(V)UUR: onder het genot van een lekkere snack nog even met een expert in gesprek. Leg jouw persoonlijke vraagstukken 1-op-1 voor aan een expert of sluit aan bij een thema en laat jouw vraagstuk gezamenlijk behandelen. Thema's:
  • Machinerichtlijn
  • Functionele veiligheid
  • Risicobeoordeling
Het gehele team met Machineveiligheid experts is beschikbaar voor vragen, ervaringen en discussies over dit boeiende vakgebied.
14.00 Veilig naar huis    

Schrijf direct in!

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340